CÉG ADÓZÁSA, CÉGALAPÍTÁS, CÉGELADÁS - https://cegvezetoknek.hu/cegalapitas.html

CÉG ADÓZÁSA 2020, CÉGALAPÍTÁS, CÉGELADÁS

CÉG ADÓZÁSA 2020, CÉGALAPÍTÁS, CÉGELADÁS

2019. október 08. - Kis István üzleti tanácsadó www.cegvezetoknek.hu

 

A BLOG A TOVÁBBIAKBAN NEM BŐVÜL, AZ ÚJ INFORMÁCIÓK ITT JELENNEK MEG:

https://uzletimegoldasok.blog.hu

CÉG ADÓZÁSA 2020 - OSZTALÉKFIZETÉSI KORLÁT

Az osztalékfizetés korlátja: a számviteli trv. szerint az előző üzleti év adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartaléka osztalékként kifizethető, ha a lekötött tartalékkal, a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék kifizetése után sem lesz kevesebb, mint a jegyzett tőke. Növelő tételként figyelembe lehet venni az elmúlt év beszámolójában még nem szereplő, de a mérlegkészítésig elszámolt, kapott osztalékot.

Amennyiben az éves beszámolóból az derülne ki, hogy az osztalékfizetésre nincs mód, vagy nem a tervezettek szerint van rá mód, akkor az osztalékelőleget vagy annak egy részét vissza kell fizetniük a tagoknak.

 

 

CÉG ADÓZÁSA 2020 - OSZTALÉKFIZETÉS

Osztalékról a kft. taggyűlése dönthet az éves beszámoló elfogadásával egyidejűleg.
Nincs tehát lehetőség a beszámoló elfogadása után, hogy a tagok meggondolják magukat és pótlólagosan osztalékfizetésről döntsenek.

Osztalékról a legközelebbi döntés már csak a következő éves beszámoló elfogadásával egyidejűleg lehetséges.

HAVI 40 EZER FORINT BÖLCSŐDEI TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE

Havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a munkába visszatérő szülők, akik gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A támogatást azok a családok kaphatják meg, amelyek húszhetesnél idősebb gyermeküket helyhiány miatt nem tudják államilag finanszírozott bölcsődében elhelyezni, ezért a munkavégzés idejére magán, munkahelyi vagy minibölcsődei szolgáltatást kell igénybe venniük.

A jogosultság feltétele az is, hogy az igénylő rendelkezzen bankszámlával, valamint felhasználója legyen az ügyfélkapunak, az igénylést ugyanis azon keresztül kell elektronikusan elküldeni.

A támogatás összege maximum 40 ezer forintig a bölcsődei szolgáltatás teljes ára, azon felül a különbözetet a szülőnek kell állnia.

 

A pályázati anyag letölthető innen: https://cegvezetoknek.hu/letoltes.html

 

CÉGELADÁS - KFT.

Korlátolt felelősségű társaságnál nincs lehetőség a tagsági jogviszony felmondására vagy közös megegyezéssel történő megszüntetésére, sem kilépésre, sem belépésre.

A tulajdonosváltás ennél a társasági formánál a tagsági jogokat megtestesítő forgalomképes üzletrész átruházásával, eladásával valósul meg.

Az anyag itt olvasható: https://cegvezetoknek.hu/letoltes.html

MINDEN, AMIT AZ OTTHONTEREMTÉSRŐL TUDNI ÉRDEMES

Tájékoztató a lakás építéséhez igényelhető állami támogatásokról, többek között az adó-visszatérítési támogatásról
Tájékoztató az új lakás vásárlásához igényelhető állami támogatásokról
Tájékoztató a lakás építéséhez igényelhető állami támogatásokról, többek között az adó-visszatérítési támogatásról
Tájékoztató az új lakás vásárlásához igényelhető állami támogatásokról
Tájékoztató az használt lakás vásárlásához igényelhető állami támogatásokról
Tájékoztató a lakás bővítéséhez igényelhető állami támogatásokról
Tájékoztató a lakás korszerűsítéséhez igényelhető állami támogatásokról
Akadálymentesítési támogatásról
Falusi CSOK

Az anyagok letölthetők innen: https://cegvezetoknek.hu/letoltes.html

ÍGY ÉLHETI TÚL CÉGE AZ ELSŐ ÖT ÉVET!

A KSH megnézte, hogy a 2012-ben alakult 31 998 társas vállalkozás 43,3, a 24 678 egyéni vállalkozó 34,6 százaléka tevékenykedett 2017-ben is.
Az 5 évet túlélő szervezetek aránya a korlátolt felelősségű társaságok (kft) és a részvénytársaságok (rt) esetében volt a legmagasabb (44,3 és 42,9 százalék), a közkereseti társaságok körében a legalacsonyabb (4,4 százalék).
A szövetkezetek és a betéti társaságok közel azonos (29 százalékos) ötéves túlélési rátával rendelkeztek.

A legmagasabb túlélési arány az egészségügyi, szociális ellátás (57,6 százalék) területén működő vállalkozásokat jellemezte, de az átlagot jóval meghaladó (45 százalék feletti) volt az ipar, a szakmai, tudományos tevékenység, az információ, kommunikáció gazdasági ágakban is.
A mezőgazdaság, a szállítás-raktározás, a szórakoztatás, ingatlanügyletek és az oktatás gazdasági ágak szintén meghaladták a 40 százalékos átlagos túlélési rátát.

 

Szeretné, hogy cége még öt év múlva is működjön?
Akkor:
https://cegvezetoknek.hu/cegalapitas.html

ADÓKÁRTYA IGÉNYLÉSE, EGYÉNI VÁLLALKOZÁS BEJELENTÉSE

2019. július 18. óta online ügyintézésre van lehetőség, ha a magánszemély adószámot igényel vagy az adószámmal végzett tevékenységével kapcsolatban új adatot vagy adatainak változását szeretné bejelenteni.
Az egyéni vállalkozók is online formában jelenthetik be adataikat vagy azok változását. Minderre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában (ONYA) van lehetőség.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS, CÉGALAPÍTÁS: https://cegvezetoknek.hu/cegalapitas.html

ADÓKÁRTYA HELYETT

Az adóazonosító jelről szóló igazolás minden esetben helyettesíti az adókártyát

Adóazonosító jelről szóló igazolást állít ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azoknak, akik adókártyájuk megrongálódása vagy elvesztése, illetve névváltozás miatt új kártyát igényelnek.

Ideiglenes adóigazolványt adateltérés esetén kaphatnak az ügyfelek. Ezek a közokiratok az egyes eljárásokban (például hitelfelvételnél) mindaddig hatósági bizonyítványként, illetve hatósági igazolványként helyettesítik az új adókártyát, amíg az meg nem érkezik a kérelmező részére.